Головна » 2010 » Лютий » 6 » У Києві зробили томографію князю Ярославу Мудрому
18:35
У Києві зробили томографію князю Ярославу Мудрому
У «Софії Київській» триває дослідження останків князя Ярослава.
Вчені зараз проводять дослідження останків Ярослава Мудрого та працюють над визначенням точного віку князя: з літописів відома тільки дата смерті, а не народження. Щоб відповісти на питання - Рюрикович там похований чи ні, потрібно провести генетичний аналіз останків, що зберігалися в білому мармуровому саркофазі, розкритому в Софії 11 вересня 2009.
Також хочуть з'ясувати стан здоров'я князя на момент його смерті: на його кульгавість, поранення в ногу і голову, вказують і дослідження скелета, і літописні джерела.
Сучасні технології дозволяють відтворити точний портрет людини, а не гадати, чи схожий він на свій портрет на 2-гривневій купюрі або на скульптурний портрет антрополога Михайла Герасимова, створений на основі методу антропологічної реконструкції (тобто шляхом нарощування м'язів на скелет).
«Зображення, виконане Герасимовим, вважається найбільш близьким до оригіналу - пояснює заступник директора з науки заповідника «Софія Київська» Ірина Марголіна. - Хоча обидва портрети не можна брати за зразок».
Науковці вже зясували, що ні Володимир, ні Ярослав не носили бороди, тільки вуса. Збереглася печатка XI ст. із зображенням Ярослава. Зображення маленьке, схематичне, але чітко видно, що ніякої бороди немає.
Дослідження останків проводять фахівці з України, Москви, залучаються і закордонні експерти. Скелет за цей час лише раз залишав межі заповідника, коли останки возили на томографію: решту часу вони перебувають у спеціально відведеній кімнаті з сигналізацією. Входити в неї можна тільки в халаті, масці і рукавичках.
У заповіднику кажуть, що причин приховувати висновки дослідження у них немає. Як тільки експертизи закінчаться, результати представлять громадськості.
 
ФОТОГАЛЕРЕЯ:
 
Категорія: Культура | Переглядів: 1062 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]