Головна » 2012 » Вересень » 4 » У центрі античного світу
21:02
У центрі античного світу

Ще в античні часи Середземне море і його прибережні території вважалися центром заселеного світу. На думку вчених, воно виникло близько 5,3 млн. років тому як результат катастрофічної повені, причому рівень води піднявся упродовж якихось 2 років. Так утворилося море, назва якого цілком відповідає місцю на планеті, - Середземне море Атлантичного океану, з яким воно сполучається Гібралтарською протокою.

Середземне море з’єднує Європу, Азію та Африку, омиває береги Великобританії, Іспанії, Франції, Монако, Італії, Мальти, Словенії, Хорватії, Боснії і Герцеговини, Чорногорії, Албанії, Греції, Туреччини, Сирії, Кіпру, Лівії, Тунісу, Алжиру, 

Середземне море – релікт древнього океану Тетис (так само як і Аральське, Каспійське, Чорне і Мармурове, колишні найглибші западини цього океану). Можливо, в давнину між Північною Африкою і Піренейським півостровом у районі Гібралтарської протоки існував перешийок, і такий самий «сухопутний міст» поєднував Південно-Східну Європу з Малою Азією. Не виключно також, що проток Босфор, Дарданелли і Гібралтарської не 

Нині площа Середземного моря – близько 2500 тис. кв. км, обсяг води – 3839 тис. куб. км, середня глибина – 1514 м, а максимальна – 5121 м. Разом із тим географічна історія моря знає і періоди його майже певного 

Інтенсивне випаровування підвищує вміст солі у воді. Середземне море – одне з найсолоніших у світі. Колір води інтенсивно синій. Припливи помірні, менш ніж 1 м, але в деяких місцях коливання рівня можуть сягати 4 м. максимальне хвилювання на поверхні води фіксується взимку (цієї пори року висота хвиль сягає 6 – 8 м).

         Середня температура повітря всередині в серпні – 22 – 24 градуси тепла на півночі й 25 – 30 – у південних районах моря. Хмарність улітку – 0 – 3 бали, середньорічна кількість опадів – від 1100 – 1300 мм на північному заході до 50 – 100 мм на південному сході (мінімум – у липні – серпні, максимум – в грудні). Родзинка Середземного моря – часті міражі в Мессінській протоці.

У зв’язку з малою кількістю фіто- і зоопланктону в Середземному морі порівняно мало видів риби (близько 550), тож частка світового «рибного столу» становить лише 2 відсотки. Натомість водоростей – надзвичайне розмаїття, фауна багата, але кількість представників окремих видів невелика. Не дивна – тюлені, морські черепахи. Серед їстівних молюсків – устриці, середземноморсько-чорноморські мідії, морські фініки. З безхребетних поширені восьминоги, кальмари, сепії, краби, лангусти, всюдисущі медузи; у деяких районах живуть губки і червоний корал.

Узбережжя Середземного моря здавна густо заселене, вирізняється високим рівнем господарського розвитку (особливо в країнах на північному узбережжі). У сільському господарстві провідне місце належить вирощуванню цитрусових (близько третини світового врожаю), бавовни, олійних.

Особливо важливе  значення Середземного моря для системи міжнародних торговельно-економічних зв’язків. Розташування на стику Європи, Азії й Африки зробило його важливою транспортною артерією між цими континентами, а також до Австралії та Океанії.

Крім того, Середземне море – це «нафтовий» шлях між Західною Європою та Близьким Сходом. Суецьким каналом, що пов’язує Західну Європу з Азією й Австралією, перевозять також сировину, руди, боксити, сільськогосподарську продукцію.

До слова, деякі ділянки дня Середземного моря перспективні з погляду пошуку родовищ нафти і газу.

На середземноморському узбережжі і на островах працюють численні і промислові підприємства. Завдяки сировинні, що доправляють морем, розвинулася хімічна і металургійна промисловість. Потужними вузлами хімічної промисловості стали острови Сардинія і Сицилія в Італії, міста у гирлі р.Рони у Франції. Розпочато видобуток нафти і газу на шельфі грецького узбережжя. І вся ця індустріалізація – чималенька ложка дьогтю для репутації навіть таких «розкручених» курортних місцевостей, як італійська та французька Рив’єра і Белеарські острови. На жаль, Середземне море зажило слави найбруднішого в світі за вмістом відходів і нафтопродуктів на 1 куб. м води, а також за кількістю усілякого непотребу й сміття на морському дні. Тож якщо вас вабить музика слів «середземноморський клімат», зважте й на це.

Зрештою, помірна температура повітря, м’які зими і відсутність опадів улітку – це не «монополія» Середземного моря. Схожі погодні умови для відпочинку природа створила зокрема на Чорному морі наприклад, в Анапі й Туапсе. Та й назви цих курортів звучать не менш загадково, ніж Тенерифе і навіть Ель-Аламейн. 

Категорія: Цікавинки | Переглядів: 10136 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]