Головна » 2012 » Лютий » 5 » Сім нових чудес природи
11:54
Сім нових чудес природи
У кінці минулого року, були підбиті підсумки нового всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи», який тривав 4 роки. У нього брали участь 220 країн.
Наша матінка-Земля багата дивовижними чудесами природи. Їх сотні, і кожне по-своєму неперевершене . на останнє місце за кількістю таких див посідає Україна. В цьому конкурсі голосували за заповідник «Асканія-Нова». Це – неповторна природна пам’ятка України: 11 гектарів ковилового, такого, що ніколи не знав плуга, степу, на якому кілька сотень видів рослин, тварин і птахів. Цей дивовижний куточок природи пройшов відбір серед 450 номінантів на конкурс і потрапив у 80 унікальних природних явищ планети. Хоч наш заповідник і не потрапив до фіналу, але завдяки конкурсу  про нього дізналися мільйони людей з усього світу.
Тож хочу представити переможців всесвітнього конкурсу «Сім нових чудес природи».
1.    Тропічні ліси ріки Амазонки,або, як ще їх називають – Амазонія, площею 7 мільйонів квадратних кілометрів суцільних джунглів. Роз-ташовані вони на території Бразилії, Перу, Колумбії, Еквадору, Болівії, Гайани, Французької Гвіани та Суринамі. Амазонка – мільйони видів рослин, тварин і комах. Багато з них і досі невідомі сучасній науці. А ще в річці понад 2 тисячі видів риб, зокрема річковий дельфін. Це, безумовно справжнє чудо природи.
2.    Затока халонґ (В’єтнам) – унікальний куточок екзотичної природи. Вона складається з 2 тисяч острівків різних розмірів і форм. На деяких із них живуть місцеві жителі, які в основному займаються рибальством. Ще однією родзинкою Халонгу є велика кількість озер, розташованих посеред островів. Назва в’єтнамської затоки перекладається як «місце, де дракон занурився у море». І справді, форма цих островів нагадує спину дракона, який здається ось-ось вирине з води і всіх налякає.
3.    Водоспади ріки Ігуасу, розташовані на кордоні Аргентини і Бразилії. Уявіть собі каскади водоспадів – 275, які простяглися на 1,7 км, утворюючи вражаюче півколо. Шум від падіння такої кількості води чути за 20 км. Найграндіозніше вони виглядають у сезон дощів – із листопада по березень, а от під час засушливого сезону рівень води у річці знижується. Приблизно один раз на 40 років під час засухи Ігуасу повністю пересихає, і з обриву не падає жодної краплі води. Ось таке чудо світу.
4.    Індонезійський національний парк Комодо – унікальний куточок природи, що розкинувся на 600 км, заснований відносно недавно, у 1980 році. Був створений для збереження комодських варанів - унікальних нащадків динозаврів. Це єдине місце на землі де збереглися ці сухопутні дракони, чиї предки жили більше 100 млн. років тому. Вага одного такого дракона досягає 70 кг. Своїм сильним хвостом вони можуть переламати ноги оленю, якого потім поїдають. Самки варанів відкладають яйця. Тільки-но «дитина» вилуплюється з яйця, як одразу залазить на дерево, де проводить цілий рік. Так він рятує себе від небезпеки, і тільки дорослим спускається на землю. Окрім варанів у парку мешкає велика кількість інших рідкісних тварин.
5.    Острів Чеджу на півдні Кореї, який виник унаслідок виверження вулкану кілька сот мільйонів років тому з вулканічної лави. У його центрі – згаслий вулкан Халласан. Острів зберіг свою унікальну природу і культуру. На острові у сім’ї головними здавна вважаються жінки. Вони і заробляють на життя, пірнаючи у море на велику глибину без аквалангів за молюсками, перлами тощо.
6.    Найдовша у світі підземна ріка Пуерто Принцеса, розташована на одному із Філіпінських островів, що впадає у південно-Китайське море. Туристи сідають на маленький човен і вирушають у захоплюючу подорож гротами і сталактитовими печерами. Враження від такого плавання не можна порівняти ні з чим.
7.    Столова гора в Кейптауні (Південна Африка), унікальність її у то-му, що вона абсолютно плоску вершину (звідси й назва - столова), що простягалась на 3,2 км, а схили піднімаються на 1067 м. вражаюче видовище відкривається, коли хмари лягають на Столову гору, - створюється враження, наче білою скатертиною застелений величезний стіл. З її вершиною можна побачити, як зустрічаються два великих океани – Атлантичний та Індійськийю

Категорія: Цікавинки | Переглядів: 1171 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]