Головна » 2012 » Лютий » 3 » Мистецтво заборонити
18:35
Мистецтво заборонити
Можливо, для багатьох це звучатиме дивно, однак численні спостереження свідчать, що дітям не лише потрібні порядок і правила поведінки, більше того – вони на них навіть не очікують. По-перше, це робить життя більш зрозумілим і передбачуваним. По-друге, створює відчуття безпеки. Однак хоч у міру дорослішання сини і доньки розуміють, що за нашим «не можна» прихована турбота про їхнє благополуччя, вони чомусь все одно часто порушують встановлені правила.
Такій поведінці є багато пояснень, але найголовніше, зауважують фахівці, полягає в тому, що діти насправді повстають не проти правил і вимог, а засобів їх впровадження і авторитаризму батьків. Іншими словами, заборона від заборони відрізняється, від того, як формулюється батьківське «ні», залежить те, чи буде воно почуте.
Перше, на що потрібно зважати, це – ясність і зрозумілість заборони. Не можна тому, що не можна, - не аргумент. Діти пізнають життя, і подібні заборони лише породжують цікавість. Тому не лінуйтесь пояснити аргументувати суть свого «ні» ясними і зрозумілими дитині словами. Наприклад, для дорослого цілком зрозуміло, що коли просять не стукати ложкою об стіл, це означає не шуміти. Однак дитина, особливо дошкільного віку, сприймає цю заборону без узагальнень, які їй ще важко зробити. Вона сприймає це так: не можна ложкою, тоді постукаю чимось іншим. Як наслідок, ми дратуємось і сваримо своє чадо замість того, щоб терпляче і зрозуміло пояснити суть нашого прохання.
На ефективність заборони істотно впливає також тон, яким її вимовляють. Найчастіше це – директивна й ультимативна вимога підвищеним голосом, що у  свою чергу не полегшує, а ускладнює виконання нашого прохання. Тому потрібно пам’ятати, що будь-яка заборона чогось бажаного для дитини – нелегке випробування, і якщо «ні» сказане сердито і владно, то воно стає удвічі важчим. До речі, постійне перепитування «Чому не можна?» означає, що їй важко перебороти себе і вона у такий спосіб добивається від  нас чіткіших пояснень.
 «Ні» - це слово, яке завжди потрібно вимовляти нейтрально і використовувати лише для виховання,  а не з’ясування стосунків. Це дуже важливий момент, бо всі наші емоції під час висловлювання вимоги діти сприймають на власний рахунок. Зокрема підвищений і сердитий голос дитина може сприйняти за нашу нелюбов, а веселий для неї свідчити про несерйозність заборони. Отже те, як говорить дорослий, часом буває важливішим від того, що він говорить.


Категорія: Цікавинки | Переглядів: 722 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Dan  
0
Play inforamtvie for me, Mr. internet writer.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]