Головна » 2012 » Травень » 14 » Готовність з першого заняття
18:53
Готовність з першого заняття

Початок осені – це новий етап у житті першокласників і випускників, а для багатьох студентів – ще й початок самостійного життя. Адже студентство – не лише найкращі, найяскравіші роки, а й своєрідний іспит на дорослість: чи готові ви без допомоги батьків правильно планувати витрати, вести домашнє господарство (якщо оселилися в гуртожитку), будувати стосунки з незнайомими людьми, приймати рішення і відповідати за них?

            Крім радощів та почуття гордості, чи не кожен студент переживає неабиякий стрес у зв’язку з адаптацією до навчального процесу, нового колективу, до незвичних стилів викладання й, зрештою, до самих викладачів. Але навчання у ВНЗ не таке вже й важке, головне – з перших днів пристосуватися до ритму і не пускати його на самовплив. Тоді від студентського життя залишається лише приємні спогади.

            Кожна студентська група «народжується», розвивається, переживає кризи так само, як і людина. Є пора «раннього дитинства», коли першокурсники придивляються одне до одного, потім «дошкільний вік», коли вчаться працювати разом, прислуховуючись та враховуючи думку інших. А в «перехідному віці» проявляються індивідуальні особливості студентів, і в групі з’являється лідер…

            Щодо процесу навчання – налаштуйтесь на те, що підготовка до сесії починається… з першого заняття. Перед черговою лекцією не лінуйтеся хоча б переглянути конспект попередньої. А якщо не будете їх пропускати, виявлятимете активність на семінарах і вчасно здаватимете реферати, маєте реальний шанс потрапити в привілейовану касту «автоматників».

            Дуже важливо добре зарекомендувати себе перед викладачами. У такий спосіб студент створює собі імідж на подальші роки навчання. Як правило, викладачам подобаються студенти, котрі щиро цікавляться предметом і ставлять конкретні запитання.

            Заздалегідь розвідайте, де розташований деканат факультету, на якому навчаєтесь, і познайомтесь з куратором вашого курсу. У майбутньому це допоможе оперативно вирішувати різноманітні питання.

            Не соромтеся знайомитися з одногрупниками. Як правило, вони стають друзями на все життя (а хтось із них може одружитися).

            Запам’ятайте, розклад занять – це ваша Біблія, тому обов’язково перепишіть його. На відміну від шкільного, розклад у ВНЗ може змінюватися, тож час від часу заглядайте в нього.

            Поки погано орієнтуйтеся в коридорах і нумерацій аудиторій, візьміть за правило виходити з дому хвилин на 10 – 15 раніше. По-перше, не спізнитесь на лекцію, а по-друге, не будете зайвий раз даремно нервувати.

            Дуже важливо навчитися конспектувати лекції. Розробіть систему символів та зрозумілих вам скорочень і запишіть їх на звороті обкладинки. Залишайте поля для приміток. Лекція – не диктант, не потрібно записувати кожне слово. Головне щоб ви розуміли свої записи. Ведення конспекту – особлива наука, що потребує тренування, і поступово ви її опануєте.

            Не відкладайте на потім відвідування бібліотеки. Теоретично підручників має вистачити на всіх студентів, а насправді діє принцип «хто не встиг, той спізнився», і тим хто «спізнився», дістають старі видання або й узагалі нічого.

            Ці прості поради допоможуть не розгубитися протягом перших днів навчання, а як поводитися далі, зорієнтуйтесь самі.

            Щодо тих, кому найближчі 4 – 5 років доведеться жити в гуртожитку… Ставлення до цього неоднозначне. Хтось вважає прожиті там роки жахливим, інші згадують з радістю і теплотою. Адже де всього за кілька днів можна навчити куховарити? Де за необхідністю позичать чудову сукню на побачення? І зрештою саме тут, переживши буденні життєві труднощі, іноді ділячись останнім шматком хліба, перекриваючи одне одного перед комендантом, студенти стають справжніми друзями.

            Тільки не варто одразу ж «качати права». Разом з тим бажано уникати «дружби навіки» з першого дня.

Категорія: Навчання | Переглядів: 797 | Додав: StudentSun | Теги: Навчання, студент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]