Головна » 2012 » Лютий » 1 » Читайте між рядками
21:29
Читайте між рядками

Школяр-відмінник - велика гордість і радість батьків, оскільки ніщо так не радує тат і мам, як успіхи дітей. На жаль,  не всім дітям легко підкорювати вершини шкільних знань, і якщо щоденники одних школярів рясніють «одинадцятками» та «дванадцятками», то у інших там можуть з’являтися менш достойні оцінки, а то навіть і «двійки».

Коли приносить учень у щоденнику погану оцінку, деякі батьки схильні діяти за стереотипом: починають «відчитувати», сварити, карати, забороняти гуляти, користуватися комп’ютером, телевізором. Почасти заборони, вдаватися до яких змушують незадовільні оцінки, себе виправдовують, щоправда, якщо їм передує об’єктивний «розбір польотів», а після них батьки допомагають  впоратися з проблемою.

Однак якщо, не даючи дитині й слова сказати, постійно її осуджувати, погрожувати, необґрунтовано звинувачувати і, що найгірше, глузувати з приводу успішності, то наімовірніше  рано чи пізно настане момент, коли вона просто стане приховувати погані оцінки. Тим часом проблеми  успішності не зникнуть – вони поступово накопичуватимуться і їх буде важче вирішувати, скажімо, у кінці семестру, ніж це можна було б зробити на його початку. Крім того, не забуваймо, що відверто негативну критику стосовно недостатньої успішності діти найчастіше сприймають не як реакцію на рівень знань і вкладену працю, а як оцінку своєї особистості.

З огляду на це потрібно бути обережним, справедливим і контролювати свої емоції. До того ж незадовільні оцінки не завжди є прямим наслідком ліні чи небажання вчитися – існує чимало інших причин. Скажімо, вашому школяру могло бути важко самостійно розібратися у якійсь темі  або ввін знав матеріал, але розгубився біля дошки, соромитися перед  ровесниками або у нього немає належного контакту з учителем, а то й погано себе почував.

Разом із тим, часто оцінки вказують на конкретну прогалину у навчанні. Приміром, якщо дитина у середніх класах отримує низькі оцінки з математики, то проблема може ховатися у тому, що вона ще у початковій школі не засвоїла математичних понять. Тому вам слід допомогти їй згадати і закріпити у пам’яті основні елементарні  дії та математичні принципи. Погана оцінка з мови та літератури  може частково залежати від слабких навичок читання чи проблем із розумінням і сприйняттям матеріалу. Іноді це може бути результатом неорганізованості чи труднощів із виконанням ваших чи чужих вказівок. Раптове зниження успішності у дитини, яка до того добре навчалася, може свідчити про перевтому, емоційний стрес чи навіть проблеми зі здоров’ям.

Погані оцінки, звичайно, засмучують батьків, можливо навіть більше, ніж самих дітей. Однак перед тим як застосувати будь-який засіб впливу, слід ретельно розібратися у цьому і спробувати зрозуміти, які труднощі постали перед школярем. Іншими словами, навчитися читати приховану важливу інформацію між рядками.

Категорія: Цікавинки | Переглядів: 696 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Dwarkanath  
0
I was really confused, and this answered all my qeustoins.

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]