Головна » 2010 » Лютий » 24 » Цей день в Історії. 24 лютого.
09:36
Цей день в Історії. 24 лютого.

Про найгучніші події, що сталися в історії 24 лютого...


Сьогодні Григорію Чапкісу виповнюється 80
У 1656 році первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши "двоперстне хрещення".

 1714 року імператор Петро I звелів заснувати Імператорський ботанічний сад у Санкт-Петербурзі.

1768 рік — Росія і Польща уклали у Варшаві угоду з так званого дисидентського питання.

Визнаючи католицьку релігію панівною в Польщі, Варшавська угода надавала дисидентам, тобто православним і протестантам, свободу віросповідання і повністю урівнювала їх у цивільних справах з католиками. Росія на цих умовах гарантувала недоторканність території Польщі і непорушність її державного ладу.

У1836-му американський винахідник Семюель Кольт отримав патент на шестизарядний пристрій для стрільби, котрий став символом американського Дикого Заходу, - револьвер "Кольт".

Сам пісолет з обертаючим барабаном з шістьма циліндрами під кожну із куль, був сконструйований декілька років перед тим, проте, перша модель калібру 0.24 не користувалась особливою популярністю і заснована для його виробництва компанія Arms Manufacturing ледве зводила кінці з кінцями допоки в 1847 році Кольт не отримав урядове замовлення на партію зі ста пістолетів, призначених для озброєння учасників війни з Мексикою. Завдяки своїй особливій конструкції, "Кольт" виявився єдиним пістолетом, котрим було зручно користуватись, сидячи верхи, і після завершення Американо-мексиканської війни та початку масової колонізації західних територій Америки "Кольт" став невід'ємним атрибутом ковбоїв, бандитів, шерифів і шукачів пригод.

1881 року розпочалось спорудження Панамського каналу .

Будівництво Панамського каналу стало одним із найбільших і надскладних будівельних проектів, здійснених людством. Панамський канал здійснив неоцінимий вплив на розвиток судноплавства і економіки в Західній півкулі і на всій Землі в цілому, що зумовило його надзвичайно високе геополітичне значення. Завдяки Панамському каналу морський шлях із Нью-Йорка до Сан-Франциско скоротився з 22,5 тисяч км до 9,5 тисяч кілометрів
Проводка суден через Панамський канал здійснюється лоцманською службою Панамського каналу. Середній час проходу судна каналом — 9 годин, мінімальний — 4 години 10 хвилин. Максимальна пропускна здатність 48 суден на добу. Щороку через споруди каналу проходять близько 17,5 тисяч суден, що везуть понад 203 млн. тон вантажу. До 2002 послугами каналу скористалося вже понад 800 тисяч суден.

1887-й — Париж і Брюссель стали першими столицями держав, які були об'єднані телефонним звязком .

В 1938 році з'явилася у продажу зубна щітка зі щетиною з нейлону

1973-го на Центральному телебаченні СРСР вперше вийшла телепередача "Очевидне-неймовірне".

24 лютого народилися

1786Вільгельм Грімм, брат Якоба Грімма, казкар.

Якоб і Вільгельм Ґрімм, були німецькими вченими, які найбільш відомі публікацію збірників казок і їх працями в галузі мовознавства, що стосуються звучання слів з плином часу (Закон Ґрімм). Вони є одними з найбільш відомих казкарів Європи. Найбільш відомі їх казки: "Мізинчик", "Білосніжка і сім гномів", "Бременські вуличні музиканти", "Спляча красуня"," Червоний капелюшок", "Попелюшка", "Кішка І мишка в дружбі", , "Вовк і семеро козенят"…

1930 року народився  Григорій Чапкіс, хореограф, заслужений артист України. Керівник Школи танцю Чапкіса. Головний балетмейстер ансамблю бального танцю "Натхнення", наймолодшій учасниці якого 50 років.

Чапкіс рідною мовою називає румунську. В 1944-му повертаючись із евакуації, Чапкіси захворіли на тф і вимушено осіли в Києві. Тут юний Григорій працював будівельником на відбудові Хрещатика. В наступному році вступив на навчання до залізничного училища. Став танцівником Ансамблю пісні й танцю "Трудові резерви", у складі якого 1945 року виступав перед представниками радянської чолівки: Сталіним, Ворошиловим, Кагановичем. Закінчив Київський інститут культури та студію при оперному театрі.
Під час своїх гастролей світом спілкувався з такими особами, як Мао Цзедун, Хо Ши Мін, Фідель Кастро, Сальвадор Далі, імпресаріо і мільярдер Сол Юрок (Соломон Ізраїлевич Юревич).

В 1959-му народився Володимир Горянський, український актор, телеведучий, Народний артист України (2008 рік).

Двічі лауреат професіональної театральної премії «Київська пектораль»: в 1997 році лауреат в номінації "Краще виконання чоловічої ролі" за роль Мессіра Нічі у виставі "Комедія про принадність гріха" Нікколо Макіавеллі; в 2003 році — в тій ж номінації за роль Подкольосіна в спектаклі "Одруження" Миколи Гоголя. Окрім роботи в театрі, веде ранкову телепередачу "Ранок з Інтером" на телеканалі "Інтер". Є президентом Бердянського міжнародного кінофестиваля. В 2006 році випустив диск романсів "Негромкий вальс".



Категорія: День в Історії | Переглядів: 1204 | Додав: StudentSun | Теги: Григорій Чапкіс, 24 лютого, історія 24 лютого | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]