Головна » 2010 » Листопад » 8 » 8 листопада в Історії8 листопада в Історії
10:37
8 листопада в Історії8 листопада в Історії

КВН
8 листопада 1961 року в СРСР вийшов в ефір перший випуск програми КВН.
У 1602-му   в університеті Оксфорда відкрита знаменита бібліотека Бодлейан.

1789-го   американка Елія Крейг із містечка Бурбон (штат Кентуккі) вперше приготувала різновид віскі, яке сьогодні називають просто "бурбон".

1793-й рік – у Парижі для публіки відкрився Лувр.

В 1867 році  оперою Олексія Верстовського "Аскольдова могила" розпочав свій перший сезон постійний оперний театр у Києві (нині — Національна опера України).

1895 року  німець Вільгельм Рентген відкрив ікс-промені, названі його ім'ям.

1923-го  - "пивний путч" у Мюнхені: спроба захоплення державної влади, здійснена Німецькою націонал-соціалістичною робітничою партією, одним з активістів якої був Адольф Гітлер.

У цей же день в інших містах, незалежно від НСДАП, але теж із метою захоплення влади, виступила Комуністична партія Німеччини.

 Обидві спроби путчу (за даними з деяких джерел - спільна спроба коричневих і червоних) були придушені військами.  Гітлер потрапив у в'язницю (замок Ландсберг), де прийшов до ідеї про неможливість взяття влади в Німеччині насильницьким шляхом і написав "Майн кампф".

В 1950 році   у небі Кореї відбувся перший в історії бій між реактивними літаками.

У першому двобої зійшлися вісім північнокорейських МіГ-15, пілотованих, очевидно, китайськими льотчиками, і 15 ООНівських, фактично - американських, F-86 "Сейбр".  Першу перемогу, за американським даними, здобув лейтенант ВПС США Рассел Браун.  Незабаром у бій на стороні Північної Кореї вступили радянські льотчики.  Загалом кращим льотчиком-винищувачем Корейської війни став росіянин Микола Сутягін, який протягом півроку збив 21 літак, у том числі  19 реактивних.

 1961 року  в  СРСР вийшов в ефір перший випуск програми КВН ("Клуб веселих і кмітливих").

Першими в студії з'явилися команди Інституту іноземних мов та Московcького інженерно-будівельного інституту (перший чемпіон).  Командам дозволялося мати 11 гравців та двох запасних, вони виходили на сцену під футбольний марш.  Перші матчі мали характер вікторин, у яких слід було продемонструвати свою ерудицію, відповідаючи на запитання та виконуючи поставленні завдання.  Дія відбувалася в прямому ефірі (це була остання передача дня) і становила собою суцільну імпровізацію. Авторами ідеї такої передачі стали лікар Альберт Аксельрод, інженер Володимир Яковлєв і журналіст Сергій Муратов.  Першими ведучими КВН були студенти ВДІКу Елем Климов, Олександр Белявський, кіноакторки Наталія Защипіна і Наталія Фатєєва.  Олександр Масляков поруч зі Світланою Жильцовою з'явиться на сцені лише через три роки.

У  2000 році   дружина президента США Хілларі Клінтон впевнено перемогла на сенатських виборах у штаті Нью-Йорк.  Вона стала першою в історії "першою леді", яка, покинувши Білий дім, зайняла виборну посаду в американському Сенаті.

Народилися:

У 1656-му  - Едмонд Галлей, англійський астроном і геофізік. Відомий насамперед своїм значенням для корінного перелому в уявленні людства про комети.

Галлей розрахував орбіти конкретних комет, які раніше вважалися "одноразовими мандрівниками" біля Землі, і здобув світову славу, коли на межі 1758-1759 років – тобто в передбачений Галлеєм час – повернулася комета, котра вже пролітала біля нашої планети у 1682 році. Ця комета в наші дні носить ім'я Галлея.  Також цей астроном запропонував якісно- новий метод визначення відстані до Сонця, тобто астрономічної одиниці.

1802-го  - Бен Холл, англійський міністр праці, на честь якого названий лондонський годинник Біг Бен.

У 1877  році народився  Алексій І (Сергій Симанський), російський священнослужитель, патріарх РПЦ Московського Патріархату  у 1945-1970 роках.

1900-й рік  - Маргарет Мітчелл, американська письменниця, авторка роману "Віднесені вітром".

У 1935-му народився   Ален Делон, французький актор кіно й театру, режисер, продюсер, сценарист, кінозірка і секс-символ 1960-1980-х років.

Офіцер ордена Почесного легіону. Лауреат премії «Сезар» за кращу чоловічу роль у картині "Наша історія". Найбільшу популярність здобув у 1960-х після фільмів "На яскравому сонці", "Рокко та його брати", "Леопард", "Затемнення", "Чорний тюльпан", "егеран-43", "Невгамовний"…

В 1949 році  - Володимир Веремєєв, український футболіст.

 Напівзахисник, із київським "Динамо" - володар Кубка кубків і Суперкубка УЄФА, семиразовий чемпіон СРСР, бронзовий призер Олімпіади-1978.  Начальник "Динамо" у 1985- 1991 роках. Був головним тренером збірних ОАЕ і Кувейту, багаторічний тренер-консультант збірної України.

І в  1960 році народився  Олег Меньшиков, російський актор театру й кіно.

Серед найвідоміших фільмів -  "Моонзунд", "Стомлені сонцем", "Кавказький бранець", "Сибірський цирульник", "Статський радник", "Золоте теля").
Категорія: День в Історії | Переглядів: 1061 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]