Головна » 2010 » Листопад » 5 » 5 листопада в Історії
14:18
5 листопада в Історії

5 листопада  у Києві відбувся справжній бум відкриттів станцій метро. Скільки саме – дізнайтеся з нашої рубрики.

 

Відкриття нових станцій Київського метро_7
Газета по-киевски
5 листопада в Києві відкривали метро.
У  1917 році  Патріарх Тихін обраний першим за двісті років патріархом Московським і всієї  Русі.

1935 року   випущена настільна гра "Монополія".

Монополія -  популярна настільна гра економічного характеру, опублікована компанією Parker Brothers (підрозділом компанії Hasbro). Мета гри — довести до банкрутства всіх інших гравців. Гра названа на честь економічної концепції монополії, тобто тотальне домінування однієї компанії на ринку певної продукції. Відповідно до Hasbro, з моменту як Чарльз Дерроу  запатентував гру у 1935 році, близько 750 мільйонів людей зіграли в цю гру, що зробило її найбільш популярною комерційною настільною грою в світі. Книга рекордів Гінесса від 1999 року має запис щодо попередньої статистики Hasbro про 500 мільйонів людей які грали в Монополію.

У 1940-му  на президентських виборах у США демократ Франклін Рузвельт вперше в історії країни обраний президентом США на третій термін.  

1953-й рік - у Києві відкрито міст Патона через Дніпро.

Мст Патона  - перший у світі суцільнозварний міст завдовжки 1543 метри. Безпосередню участь у проектуванні та будівництві моста брав академік Євген Оскарович Патон, іменем якого названо цю споруду.  Донедавна мостом Патона проходила одна з найважливіших трамвайних ліній Києва, що сполучала лівобережну частину  системи київського трамваю з правобережною. Проте, при реконструкції мосту Патона у 2004 році, з нього було знято трамвайні колії. Це спричинило розділення київського трамваю на дві мережі: лівобережну і правобережну.

1963-й  — відкриті станції київського метрополітену "Політехнічний інститут" і завод "Більшовик" (тепер "Шулявська").

У 65-му  відкриті станції київського метрополітену  "Гідропарк", "Лівобережна" та "Дарниця", а також електродепо "Дарниця".

В 1971 році  відкриті станції київського метрополітену "Святошин", "Нивки" і "Жовтнева" ("Берестейська").

1980-й  — відкриті станції метро "Тараса Шевченко", "Петрівка" і "Проспект Корнейчука" (нині "Оболонь").

1990 року  — уряд РРФСР приймає постанову про створення державного гербу, державного прапора і гімну РРФСР.

 В 2000 році поразкою Гаррі Каспарова закінчився у Лондоні шаховий матч між ним і Вододимиром Крамником, котрий став новим чемпіоном світу за версією Професійної шахової федерації.

5 листопада народилися:

 У 1913 році - Вів'єн Лі, британська актриса, лауреат "Оскара" (Віднесені вітром (1939 рік).

 Протягом своєї тридцятирічної кар'єри вона грала різноманітні ролі: від героїнь комедій Ноела Коварда й Бернарда Шоу до класичних шекспірівських характерів: Офелію, Клеопатру, Джульєту й леді Макбет. Лі вважалася однією з найвродливіших актрис свого часу, але на її думку, через красу її не сприймали серйозно як акторку. Однак головною перешкодою на шляху до нових ролей для неї було погане здоров'я — фізичне й психічне. Страждаючі від біполярного афективного розладу протягом більшої частини свого життя, Вів'єн Лі здобула репутацію акторки, з якою важко працювати, тому в її кар'єрі часто спостерігалися періоди занепаду.

 1934-й  - Кіра  Муратова, український кінорежисер (Короткі зустрічі, Довгі проводи, Астенічний синдром, Захоплнення, Три історії, Лист до Америки, Другорядні люди), народна артистка України.

 1952 року народився  Олег Блохін, український футболіст ("Динамо" Київ).

Володар "Золотого м`яча" як кращий футболіст Європи , дворазовий переможець Кубка кубків УЕФА,, Суперкубка УЕФА, в чемпіонатах СРСР зіграв рекордну кількість матчів (432), в яких забив рекордну кількість голів (211); футбольний тренер.

 В 1963-му народився  Жан-П'єр Папен, французький футболіст, володар "Золотого мяча" як кращий футболіст Європи (1991 рік).

Категорія: День в Історії | Переглядів: 1123 | Додав: StudentSun | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]