Головна » 2010 » Жовтень » 21 » 21 жовтня в Історії
21:00
21 жовтня в Історії

Найповніша історія 21 жовтня.

 

літера А
21 жовтня 1056 року диякон Григорій вивів першу літеру.
1056-й рік  — диякон Григорій вивів першу літеру.

12 травня наступного року він завершить свою працю. В історію рукопис увійшов під назвою "Остромирове Євангеліє". Це найдавніша зі збережених до нашого часу східнослов'янських рукописних книг. Її 294 аркуша прикрашені прекрасними заставками, трьома великими мініатюрами.

У  1049  році  відбулося   відкриття Америки Колумбом.

1520-го   Фернан  Магеллан відкрив і пройшов протоку між Атлантичним і Тихим океанами.

Португальський мореплавець Фернан Магеллан відкрив 600-кілометрову протоку між континентальною частиною Південної Америки і островом Вогняна Земля, котра з'єднує Атлантичний і Тихий океани (сьогодні вона носить його ім'я). На її подолання пішло 38 днів і це змогли зробити лише три з чотирьох суден експедиції Магеллана., названу згодом його іменем.

У  1596-му  була   укладена Брестська унія, відповідно до якої єпископи російської церкви на польських територіях визнали над собою владу папи.

1805  року відбувся   Трафальгарський бій, в якому англійський флот під командуванням адмірала Нельсона розгромив франко-іспанський флот. Адмірал загинув. Втрати союзників - 28 тис. чоловік.

У  1879  році  — американський винахідник Томас Едісон випробував свою першу лампу накалювання з вугільною ниткою.

Після 14 місяців експериментів Томас Алва Едісон у своїй лабораторії в Менло-Парку успішно випробував свою першу лампу розжарювання із вугільною ниткою. Вона пропрацювала тринадцять з половиною годин.

1897-й   — у Миколаєві почав працювати Чорноморський суднобудівний завод.

1915-го  здійснено передачу першого трансатлантичного повідомлення по радіотелефону - дзвінок було зроблено з Арлінгтона (штат Вірджинія) до Ейфелевої вежі у Парижі.

1944-й рік   — у Бермудському трикутнику загадково зник екіпаж кубинського судна "Рубікон" .
У  1948 році   компанія Radio Corporation of America продемонструвала можливості введеної нею лінії факсимільного радіотелеграфного зв'язку.

Такий зв’язок  здатний  передавати до 1 мільйона слів у хвилину. Так, з  Бібліотеки конгресу у Вашингтоні до Нью-Йорку за 2 хвилини 21 секунду було передано всі 1047 сторінок роману "Віднесені вітром".

У  1991-му  був   здійснений перший у світі політ над Еверестом на повітряній кулі.

21 жовтня  1993 року    на Всеукраїнському Православному Соборі Романюк Володимир обраний Патріархом Київським і всієї Руси-України.

Цього дня народилися:

У  1760 році   — Кацусіка Хокусай, японський малювальник, майстер ксилографії. За своє життя намалював приблизно 30.000 картин, тобто дві   за день!

1832- го   — Густав Лангеншейдт, німецький видавець. В 1856 році заснував фірму, яка донині випускає словники, посібники для навчання мов.

Наступного року  -   Альфред Нобель, шведський хімік, винахідник динаміту, засновник Нобелівських премій.

Засновник престижних міжнародних премій, які вручаються щорічно за видатні досягнення в галузі фізики, хімії, медицини, справі миру, а з 1968 року – ще  й в економіці.

1852 року   - Хосе Торібіо Медина, чилійський вчений, бібліограф, власник бібліотеки рідкісних книг в 40 тисяч томів, котру було подаровано Національній бібліотеці Чилі.

У  1935-му  народився    Борис  Олійник, український поет (Сива ластівка, У дзеркалі слова, Золоті ворота), політик, депутат Верховної ради від КПУ.

21 жовтня  1945 року  — Микита Михалков, російський актор ("Я крокую по Москві", "Свій серед чужих, чужий серед своїх"), кінорежисер ("Урга").

21 жовтня день народження ще й  в  Ольги  Герасим'юк, української журналістки , публіцистки   та  телеведучої  каналу 1+1. Вона народилася у 1968 році.

Категорія: День в Історії | Переглядів: 1175 | Додав: StudentSun | Теги: день в історії | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]